|
|
|
... alaplevet felforraljuk, a paradicsompürét belekeverjük, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, az erőspaprika-krémmel tüzesítjük. Újra a tűzre tesszük, amikor felforrt, a halat... |
|
|
|
|
|
|
|
... zellerzöld, só.
Egy liter vízzel és a kockákkal főzz levest, s lassú tűzön 10 percig forrald benne a körömnyi gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... belsejét kikaparjuk. Húsát 2 dl joghurttal turmixoljuk, majd belekeverjük 1,25 dl ananászlét. Hosszú pohárba töltjük, és mentalevé... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem, bazsalikom, só.
Elkészítése:
A sózott halszeleteket, szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal és fektessük egy olajjal kikent tűzálló tál aljába. A répát és a zellert vágjuk vékony szeletekre, majd a borsóval és kukoricával együtt dobjuk forró olajra, sózzuk, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel és pirítsuk 4-5 percen át. Ezután a zöldséget... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg ementáli sajt
10 fél dióbél
2 alma
3 körte
1 evőkanál vaj
1 evőkanál vörösborecet
1 csipet cukor
3 evőkanál (oliva)olaj
Előkészítés: A zellert meghámozzuk, megmossuk, és gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Megcsepegtetjük citromlével, és állni hagyjuk. A sajtot kis kockákra vágjuk. A dió felét durván összevagdaljuk. Az almát és ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg zeller, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 zsemle, zellerzöld, őrölt bors, só.
Elkészítése:
A megtisztított, felkockázott zellert főzzük puhára 8 dl csontlében, vagy sós vízben. Adjunk hozzá finomra vágott zellerzöldet és borsot is. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a levest. Ha kell, még adjunk ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
1 kiskanál ételízesítő (vegeta)
1 csipet szerecsendió
0,2 l tej
0,2 l tejszín
kevés fehérbor
Finomra vágott hagymát olaj-vaj keverékén üvegesre pirítjuk. A zellert és az angol zellert feldaraboljuk, a hagymán kissé megpirítjuk (dinszteljük). Beleaprítjuk a fokhagymát, pici ételízesítőt szórunk bele, majd vízzel és fehér borral felengedjük. Ha már p... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre):
50 dkg alma
30 dkg zeller
5 dkg dióbél
1/2 citrom
2 dl joghurt
1 evőkanál majonéz
zellerlevél
köménymag
őrölt bors
A megtisztított almát és zellert gyaluld vékony csíkokra, keverd össze és hintsd meg néhány csepp citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezd köménnyel, borssal és... |
|
|
|
|
|
|
|
... gomba (vagy 3 dkg szárított vargánya)
olívaolaj
petrezselyemzöld
Elkészítése: A csirkét daraboljuk fel, sózzuk meg, süssük meg az olivaoljabn. A hagymát, a répát és a zellert aprítsuk fel. Adjuk a csirkéhez a bort, pároljuk 10 percig, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, répát, zellert, mad a gombát is. Ezután vegyük takarékra, adjuk hozzá a lebőrözöt... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem. A bevert tojáshoz: 1 ek. ecet, 4 tojás.
1. A zöldségeket és a krumplit megtisztítjuk, majd kis kockákra daraboljuk.
2. Az olajon megfuttatjuk a sárgarépát, zellert és póréhagymát. 1,5 liter vízzel, sóval, borssal és a babérlevéllel felforraljuk.
3. Beletesszük a burgonyát és a szárzellert. Amikor a burgonya épp megpuhult, a levest levesszük a tűz... |
|
|
|
|
|
|
|
... vörösbor, 2,5 dl vadlevesalap, 5 dkg csokoládébevonó, só, frissen őrölt bors, 5 nagy mogyoróhagyma, 20 dkg gesztenye.
Elkészítése:
A vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert felkockázzuk, a fokhagymát meghámozzuk, a chilit félbevágjuk és kimagozzuk, a borókabogyókat szétnyomkodjuk. A zöldségkeverékhez hozzáadjuk még a rozmaringot, kakukkfüvet, babért, szemes b... |
|
|
|
|
|
|
|
... káposztaféléket. Most a tároláson van a hangsúly, hiszen megfelelő helyen tárolva, időközönként szellőztetve, még sokáig ízletesek maradnak.
A kemény éjszakai fagyokig helyén hagyott sárgarépát, zellert, céklát, petrezselymet válogassuk át, s kizárólag hibátlan, egészséges gyökérzöldségeket tároljunk. A bimbós kel, feketegyökér, leveles kel eléggé télálló, mulcsanyaggal betak... |
|
|
|
|
|
|
|
Téli hússaláta
maradék sülthús
1 db nagyobb zeller
kb. 20 dkg ecetes cékla
1 db savanykás alma
tartármártás
A zellert vágjuk félcentis szeletekre, és sós vízben enyhén pároljuk meg. Amíg kissé kihűl, vágjuk csíkokra a húst és az ecetes céklát, kockára az almát. Végül a zellert is csíkozzuk fel. Mindent kever... |
|
|
|
|
|
|
|
... biztosító szénhidrátot és fehérjét.
Nassoljon paradiót!
Szeléntartalma épen tartja a sejthártyákat, a benne lévő króm pedig kedvezően hat a vércukorszintre.
Zellert mindennap!
Egyre többen szenvednek manapság magas vérnyomásban, és nem csak harmincéves kor felett. Azt viszont kevesen tudják, hogy naponta egy adag (10 dkg) zeller hatékony... |
|
|
|
|
|
|
|
Joghurtba reszelt zellert rakunk, egy pici tökmagolajat és zöld fűszert. (javítja az életkedvet)
Egy egyszerű segítség szájszag esetén rágcsáljunk ánizsmagot.
Egy egyszerű reggeli amitől nem éhezzünk meg hamar: apró reszelt sárgarépa, alma, ½ citrom kicsavart leve, parányi őrölt ánizs, és a tetejére dió.
Az immunitást is erősíti télen a hó, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... a hagyma, sárgarépa, petrezselyem, saláta, retek.
A legkevesebbre a zöldborsónak, a babnak és a spenótnak van szüksége.
A kert frissen trágyázott felébe burgonyát, káposztát, zellert, paprikát, paradicsomot ültethetünk majd. A nem trágyázott ágyásokat osszuk föl a többi zöldségféle között.
A tél folyamán a vetőmagokat is megvásárolhatjuk. Nem érdemes nagyon korai és... |
|
|
|
|
|
|
|
... idő: 1 és egy negyed óra A húst megmossuk, leszárítjuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és felforraljuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet és a zellert megmossuk, és a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük, az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz folyamatosan el... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőlük; ma nem lenne baj, ha a napi adagod kétszeresét ennéd! Ez hatékonyabbá teszi a diétádat, gyógyítja a megfázást. A paradicsom szintén jótékony hatással lesz rád, emellett ne kerüld el a zellert és a répát sem, mindezek erősítik immunrendszeredet és javítják a látásodat.
Bika 04.21. - 05.20.
Elem: Föld, Minőség: Szilárd
... |
|
|
|
|
|
|
|
... zeller
A pácléhez:
2 tojássárgája
1 dl olaj
2 dkg kovászos uborka
1 dl narancslé
1 dl tejszín
1 teáskanál mustár
Előkészítés: A narancsot és a zellert meghámozzuk. A narancsot kis kockákra, a zellert finommetéltre, a gépsonkát metéltre daraboljuk. A kovászos uborkát lereszeljük.
Elkészítés: A zellert forró sós vízben megfőzzük,... |
|
|
|
|
|
|
|
... energiaértéke!
Zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg zellergumó
1 evőkanál olaj
1 dl tejföl (12%-os)
1 evőkanál liszt
1 zsemle
Elkészítés: A zellert kisebb kockákra vágjuk, a felforrósított olajon átfuttatjuk, megsózzuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. A megfőtt zellert a levével összeturmixoljuk, felengedjük kb. egy l... |
|
|
|
|
|